PROGRAM

ORA 18:00

DAVID

CENTRUL JEAN CONSTANTIN

FILM EDUCATIV PENTRU ÎNTREAGA FAMILIE

Împreună cu 10 copii, dintre care unii n-au călcat până atunci decât pe asfalt, Tibi Ușeriu creează "Drumul lui David", un traseu dedicat familiilor care vor să-și încerce abilitățile de supraviețuire și orientare în natură. Documentarul redă tabăra de vară care a dus la acest itinerariu, cu peripeții de tot felul, cu umor și spirit de echipă.

ROMÂNIA, 2023
Regia: Radu Muntean
Cu: Tibi Ușeriu
Durata: 110 minute

ORA 20:00

CONCERT SARMALELE RECI

PIAȚA OVIDIU

Anul acesta, Sarmalele Reci sărbătoresc 30 de ani de carieră. Formația va cânta în deschiderea Sunscreen Film & Arts Festival. Inițiată ca o trupă de protest social, Sarmalele Reci și-a dovedit în timp viziunea profetică. Amestec original de rock’n’roll, funk, jazz şi folclor, cu versuri scrise cu artă şi forţă în limba română, cântecele formației au mesaje emblematice și actuale.

ORA 21:00

CARBON

PIAȚA OVIDIU

PROIECȚIE SPECIALĂ ÎN PREZENȚA ECHIPEI

Moldova, începutul anilor '90. Dima e tractorist într-un sat de pe malul drept al Nistrului şi vrea să se înroleze în trupele militare pentru a participa la conflictul transnistrean. Lui Dima i se alătură Vasea, vecinul şi prietenul lui, un veteran al războiului din Afganistan. În timp ce se îndreaptă spre front, cei doi dau peste un cadavru carbonizat la marginea satului. Dima şi Vasea vor să-l îngroape creştineşte, dar pentru asta trebuie să-i afle identitatea şi nimeni din autorităţile locale satului nu vrea să ajute…

REPUBLICA MOLDOVA, 2022
Regia: Ion Borș
Cu: Dumitru Roman, Ion Vântu, Igor Caras-Romanov, Vitalie Vasilache, Ion Coșeru, Viorel Cornescu
Durata: 103 minute

ORA 21:00

DIEGO MARADONA

PIAȚA CAZINO MAMAIA

Documentarul îl prezintă pe unul dintre cei mai celebri și controversați jucători de fotbal din lume. Carismaticul argentinian a fost adorat atât pe teren, cât și în afara lui, și a condus Napoli spre primul său titlu de campioană. Maradona a făcut miracole pe teren în tinerețe, dar ultimii săi ani de viață au fost umbriți de scandaluri și de probleme de sănătate.

MAREA BRITANIE, 2019
Regia: Asif Kapadia
Cu: Diego Maradona, Dalma Maradona, Pelé
Durata: 130 minute

ORA 21:00

CONFORT NORDIC / NORTHERN COMFORT

PLAJA REYNA

Un veteran din forţele speciale, o dezvoltatoare imobiliară mereu stresată, o influenceriţă cu o jumătate de milion de urmăritori şi un instructor incompetent iau parte la un costisitor curs care promite să le facă uitată frica de zbor. Ultima provocare a cursului este o cursă cu avionul de la Londra în Islanda, care se dovedeşte a fi o tortură sinistră. Pierduţi în Islanda, înfriguraţi şi complet depăşiţi de cumplita experienţă, eroii trebuie să se ajute reciproc să-şi înfrunte fobia o dată pentru totdeauna.

ISLANDA, 2023
Regia: Hafsteinn Gunnar Sigurðsson
Cu: Björn Hlynur Haraldsson, Timothy Spall, Lydia Leonard, Ella Rumpf, Nick Blakeley
Durata: 97 minute

ORA 18:00

NUCLEAR / NUCLEAR NOW

CENTRUL JEAN CONSTANTIN

O incursiune fără precedent în industriile nucleare din Franţa, Rusia şi SUA, acest documentar explorează ce şanse are umanitatea să rezolve, cu ajutorul puterii energiei nucleare, probleme urgente precum încălzirea globală. Premiul CICT-UNESCO Enrico Fulchignoni la cea mai recentă ediţie a festivalului de la Veneţia!

SUA, 2022
Regia: Oliver Stone
Durata: 105 minute

ORA 19:00

GOURMETCINEMA - FILM + CINĂ

IRISH PUB

Dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite, secțiunea GourmetCinema de la Sunscreen Film & Arts Festival 2023 propune o seară completă: o proiecție de film urmată de o cină inspirată din temele filmului.

În urmă cu douăzeci de ani, trei prieteni au acceptat o provocare: să construiască pe plaja unui mic sat uruguayan un restaurant aidoma celor care existau în anii ’50 – simple și oneste. Un loc pe malul Oceanului Atlantic, unde se împletesc povești despre Argentina, Uruguay, bibani, pescari și vinuri bune. La Huella, povestea unui bar pe plajă surprinde perfect această atmosferă de la capătul lumii.

Chef Sergiu Masli va pregăti o cină ca un aftertaste al filmului, care ne va transporta pe acea plajă de la capătul lumii.

La Huella, povestea unui bar pe plajă (La Huella, The Story of a Beach Bar Resto)
ARGENTINA, 2022
Regia: Alessio Rigo de Righi
Durata: 70 minute

ORA 20:00

CONCERT ALIFANTIS & ZAN

PIAȚA OVIDIU

Nicu Alifantis este un artist complet, care s-a remarcat de-a lungul carierei sale ca muzician, cântăreț, compozitor de muzică folk și muzică de teatru, susținând concerte la nenumărate festivaluri de folk și evenimente de anvergură. Anul 2023 este unul aniversar, marcând 50 de ani de la debutul său.

Grupul de proiecte ALIFANTIS & ZAN este activ din 1995, trupa fiind înființată în acel an pentru imprimarea albumului său „Voiaj”. Alături de Nicu Alifantis (vocal, chitară ac., acordeon, ukulele, resophonic, kazoo, washboard, percuții) sunt: Virgil Popescu (bass, vocal), Sorin Voinea (keyboards, vocal), Răzvan Mirică (chitare el. & ac., guitalele, sitar, mandolină, vocal) și Relu Bitulescu (tobe, percuții). Pe lângă cele peste 10 materiale solo lansate de-a lungul carierei sale, Nicu Alifantis are la activ 4 albume alături de formaţia Zan. Printre cele mai cunoscute piese ale grupului se numără „Luni e ziua”, „Sfântul Valentin”, „Vino”, „Neuitatele femei”, „Toboşarii” şi „Întrebări”.

ORA 21:00

ÎNCĂ 2.0 LOZURI

PIAȚA OVIDIU

PROIECȚIE SPECIALĂ ÎN PREZENȚA ECHIPEI

Sile iese din închisoare cu ideea să se îmbogățească minând cryptomonede. Împreună cu Dinel și Pompiliu îl cunosc pe Ionuț, premiantul județului, cu ajutorul căruia reușesc să mineze cyptomonede în valoare de 6 milioane de euro pe care le stochează pe un stick USB. Dinel e responsabil de păstrarea în siguranță a stickului, dar reușește performanța să-l piardă foarte repede, așa că cei trei pornesc în căutarea lui.

ROMÂNIA, 2023
Regia: Paul Negoescu
Cu: Dragoș Bucur, Dorian Boguță, Alexandru Papadopol, Iulian Postelnicu
Durata: 85 minute

ORA 21:00

VISUL

PIAȚA CAZINO MAMAIA

PROIECȚIE SPECIALĂ ÎN PREZENȚA ECHIPEI

Alex este un artist ocolit de succes a cărui viaţă amoroasă este afectată de ascensiunea în carieră a iubitei, Carmen. Alex este trimis la un penitenciar de maximă siguranță să pună în scenă piesa “Visul unei nopți de vară”. Marele Shakespeare cu puşcăriaşi. În fața eforturilor acestora de a-și depăși limitele, Alex realizează ca este prizonier în propria viață. La rândul lor, deţinuţii fac totul pentru a fi selecționați în cadrul festivalului de teatru de penitenciar, pentru că fiecare scenă are o trapă prin care se poate evada.

ROMÂNIA, 2023
Regia: Cătălin Saizescu
Cu: Vlad Logigan, Georgiana Saizescu, Nicodim Ungureanu, Serghei Mizil
Durata: 135 minute

ORA 21:00

RHEINGOLD

PLAJA REYNA

Giwar Hajabi era copil când familia sa kurdă a emigrat în Germania la jumătatea anilor '80 şi, când a venit vremea să-şi facă un rost în viaţă, a trebuit să o ia de la zero. Au fost şi câteva oportunităţi, dar şi obstacole cu nemiluita. La început un hoţ mărunt, Giwar devine ca prin minune un influent dealer de droguri, dar problemele încep când un transport cu preţioasa marfă e de negăsit. Giwar pune la cale un jaf pentru a-şi plăti datoria superiorilor din cartel, dar, exact când de viaţa sa pare să se aleagă praful, pasiunea pentru muzică îi deschide o nouă uşă...

GERMANIA, 2022
Regia: Fatih Akin
Cu: Jesse Albert, José Barros, Felix Bold
Durata: 138 minute

ORA 18:00

SUNT UN ORB

CENTRUL JEAN CONSTANTIN

Probabil cel mai bun produs al teatrului românesc din ultimii 20 de ani – așa cum îl descrie Ion Caramitru, Horațiu Mălăele este într-o perpetuă căutare și de aceea niciuna dintre aparițiile sale pe scenă nu este similară cu precedenta. Pentru această variantă a spectacolului “Sunt un Orb”, maestrul trasului pe sfoară, al ironiei și al hazului ascuțit își ia ca aliat fie umorul irezistibil al insinuantului Brumaru, fie înțelesurile subtile ale lui Marin Sorescu sau vibrațiile delicate ale boemului Nichita. Acestea sunt doar câteva dintre promisiunile unui spectacol de gală, în cursul căruia poeti atât de diferiți ca stil sau gândire, vor fi deslușiți, cu naturalețe și în cheie proprie, de geniul comic Horațiu Mălăele. Convins că râsul va mântui, spectacolul “Sunt un orb” cuprinde câteva poezii de mare calitate, dar și proză scurtă. “Sunt mai multe elemente care formează acest spectacol, în care este vorba despre mine, dar este vorba și despre dumneavoastră”, spune Horațiu Mălălele. Nu lipsesc, evident, nici momentele de improvizație, pline de umor, cele care fac, de obicei, deliciul reprezentațiilor sale. Artistul își provoacă spectatorii cu umor și sinceritate într-un recital de neegalat, cu avertismentul: “pericol de râs în hohote”.

ORA 20:00

CONCERT MIRABELA DAUER

PIAȚA OVIDIU

Mirabela Dauer este considerată de unii critici muzicali ca fiind una dintre cele mai bune voci feminine ale muzicii pop românești din ultimii 40 de ani.

Alături de Corina Chiriac și Angela Similea, Mirabela Dauer a fost una din cele mai frecvente și iubite prezențe pe scena muzicală și de divertisment TV din anii '70-'80. A lansat până în prezent 40 de albume. Printre șlagărele ei se numără "Ce dor mi-a fost de ochii tăi", "Dormeau pe-o frunză două stele" și "Te aștept să vii (Fotoliul din odaie)".

ORA 21:00

CALIFORNIA DREAMIN'

PIAȚA OVIDIU

PROIECȚIE SPECIALĂ ÎN PREZENȚA ECHIPEI

1999, în timpul războiului din Kosovo, într-un mic sat din România, şeful de gară opreşte un tren NATO ce transportă echipament militar. Transportul, păzit de soldaţi americani, traversează România fără documente oficiale, doar pe baza aprobării verbale a guvernului român. Sosirea americanilor schimbă satul într-un loc al oportunităţilor.

ROMÂNIA, 2007
Regia: Cristian Nemescu
Cu: Răzvan Vasilescu, Armand Assante, Maria Dinulescu
Durata: 155 minute

ORA 21:00

TINA

PLAJA REYNA

„Tina” oferă o privire intimă asupra vieții și carierei starului muzical Tina Turner, prezentând incredibila ei ascensiune spre faimă, dificultățile ei atât personale, cât și profesionale, și reapariția ei improbabilă ca un fenomen global în anii ’80. Acest documentar brut și dinamic prezintă interviuri profunde cu Tina însăși, desfășurate în orașul Zurich, din Elveția, și cu cei apropiați ei. De asemenea, oferă o mulțime de imagini, înregistrări audio și fotografii personale nemaivăzute până acum, spunând o poveste profundă și captivantă despre regina rock 'n' roll în toată complexitatea sa.

SUA, 2021
Regia: Daniel Lindsay, T.J. Martin
Cu: Angela Bassett, Oprah Winfrey, Tina Turner, Kurt Loder, Erwin Bach
Durata: 118 minute

ORA 22:15

CASABLANCA

PIAȚA CAZINO MAMAIA

Casablanca spune povestea lui Rick Blaine (Humphrey Bogart) un expatriat cinic și obosit de lume, care conduce un club de noapte în Casablanca, Maroc, în primele etape ale celui de-al Doilea Război Mondial. În ciuda presiunilor pe care le primește constant din partea autorităților locale, cafeneaua lui Rick a devenit refugiu pentru tot felul de personaje. Dar când Ilsa (Ingrid Bergman), o fostă iubită a lui Rick, și soțul ei, apar într-o zi la cafenea, Rick se confruntă cu o provocare dificilă care va aduce complicații neprevăzute, suferință și, în cele din urmă, o decizie chinuitoare.

SUA, 1942
Regia: Michael Curtis
Cu: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman
Durata: 102 minute

ORA 18:00

TIGRU

CENTRUL JEAN CONSTANTIN

Vera e medic veterinar într-un mic și pitoresc oraș transilvănean. În ziua când un tigru confiscat de la un interlop local este adus la grădina zoologică unde lucrează, femeia descoperă un secret care o dă peste cap. Tigri în carne şi oase au fost folosiţi pentru realizarea acestui lungmetraj de debut!

ROMÂNIA, 2023
Regia: Andrei Tănase
Cu: Paul Ipate, Cătălina Moga, Alex Velea, Nicolae Cristache, Adrian Marele, Victoria Moraru, Bogdan Tulbure
Durata: 80 minute

ORA 20:00

CONCERT FLORIAN RUS

PIAȚA OVIDIU

Vino să fredonezi alături de Florin Rus hit-urile „Străzile din București” sau „Dulce greșeală” într-un concert extraordinar la Sunscreen Film & Arts Festival.

ORA 21:00

DRAGOSTE PE MUCHIE DE CUȚIT

PIAȚA OVIDIU

PROIECȚIE UNICĂ ÎN AVANPREMIERĂ, VERSIUNE ÎN LUCRU
PROIECȚIE SPECIALĂ ÎN PREZENȚA ECHIPEI


Două familii rivale pentru o rețetă de urs de mămăligă despart, încă din copilărie, destinul lui Duțu și al Marinei. La moartea bunicii lui Duțu, o femeie autoritară și dominatoare, tânărul o reîntâlnește pe Marina și, deși nu mai are papile gustative, se dă drept bucătar pentru a petrece cât mai mult timp alături de ea, în restaurantul acesteia.

ROMÂNIA, 2023
Regia: Germain Kanda
Cu: Carmen Tănase, Răzvan Banica, Ada Galeș, Marian Râlea, Alexandru Pop, Alin Panc
Durata: 85 minute

ORA 21:00

CINE-CONCERT GENUINE - POVESTEA UNUI VAMPIR

PIAȚA CAZINO MAMAIA

CU IRINA MARGARETA-NISTOR, DANIEL POPA ȘI FOLEY'ALA

Simţul vizual de factură expresionistă al lui Robert Wiene se exprimă plenar în Genuine, fiind concretizat – la fel ca în Cabinetul doctorului Caligari (1919), creaţia sa anterioară mult mai celebră – prin decoruri distorsionate şi bizare, în tehnica perspectivei deformate, reuşind să redea astfel erotismul hipnotic în formă vizuală. Plastica expresionistă, manifestată prin decoruri pictate, perspective deformate, costume insolite şi machiaj strident, purtând marca perioadei anilor '20, susţine naraţiunea halucinantă.

GERMANIA, 1920
Regia: Robert Wiene
Durata: 47 minute
Coloana sonoră originală: ansamblul Foley’Ala
Irina-Margareta Nistor – lectură, traducere live
Alin Zăbrăuţeanu – compoziţie, foley
Edith H. Toth – flaut, flaut drept
Radu Rădescu – concept, percuţie
Invitat: actorul Daniel Popa – lectură

ORA 21:00

POVEȘTI INDISCRETE / STORIES NOT TO BE TOLD

PLAJA REYNA

O comedie despre acele situaţii care am vrea să se piardă în negura memoriei imediat ce s-au întâmplat, precum o gafă comisă în văzul tuturor sau o decizie totalmente absurdă. Cinci poveşti se alătură într-o odă ironică şi plină de compasiune despre inabilitatea oamenilor de a-şi controla emoţiile şi de a face doar ce e oportun.

SPANIA, 2023
Regia: Cesc Gay
Cu: Chino Darín, Anna Castillo, Javier Rey, Quim Gutierrez
Durata: 100 minute

ORA 22:00

LA HUELLA, POVESTEA UNUI BAR PE PLAJĂ

PIAȚA CAZINO MAMAIA

Cu două decenii în urmă, trei prieteni au acceptat o provocare: să deschidă, pe plaja unui sătuc uruguayan un restarant ca cele din anii '50, simplu şi onest. Un loc cu vedere la Oceanul Atlantic, unde se întrepătrund poveştile despre Argentina, Uruguay, bibani de mare, pescari şi vin bun. La Huella, povestea unui bar pe plajă surprinde perfect atmosfera de la acel capăt de lume.

ARGENTINA, 2022
Regia: Alessio Rigo de Righi
Durata: 70 minute