DUMINICĂ, 20 AUGUST, ORA 21:00, PIAȚA CAZINO MAMAIA

Un episod din evoluţia genului horror, cu pasaje din Kafka și scene din Irma Vep

Intrare liberă!

Genuine, a Tale of a Vampire (Germania, 1920)

Regia: Robert Wiene (47 min./restaurat)

Coloana sonoră originală: ansamblul Foley’Ala

Irina-Margareta Nistor – lectură, traducere live

Alin Zăbrăuţeanu – compoziţie, foley

Edith H. Toth – flaut, flaut drept

Radu Rădescu – concept, percuţie

Invitat: actorul Daniel Popa – lectură

Simţul vizual de factură expresionistă al lui Robert Wiene se exprimă plenar în Genuine, fiind concretizat – la fel ca în Cabinetul doctorului Caligari (1919), creaţia sa anterioară mult mai celebră – prin decoruri distorsionate şi bizare, în tehnica perspectivei deformate, reuşind să redea astfel erotismul hipnotic în formă vizuală. Plastica expresionistă, manifestată prin decoruri pictate, perspective deformate, costume insolite şi machiaj strident, purtând marca perioadei anilor ’20, susţine naraţiunea halucinantă. Condensarea peliculei la restaurare, de la 88 la 44 de minute (la care se adaugă finalul original, de 3 minute), face ca intertitlurile să devină astfel mai succinte şi mai dinamice.

Coloana sonoră creată de Foley’Ala constă dintr-o mixtură de sonorităţi contemporane, ritmuri insolite, referinţe la structuri arhetipale şi teme celebre, instrumente acustice și sintetizatoare, cu modulaţii electronice pe layer-ul de sunet. Pe lângă improvizaţie, atmosfera filmului este completată de efecte sonore în timp real (live foley) şi de traducerea live a cartoanelor filmului prin vocea inconfundabilă a Irinei-Margareta Nistor.

Spectacolul are prolog narativ dramatizat (dialog între „Vocea Filmelor” și actorul Daniel Popa), cu pasaje extrase din opera lui Franz Kafka și inspirat din scenariul producției TV Irma Vep (2022, regia: Olivier Assayas), o mini-serie bazată pe originalul mut Les Vampires (Franța, 1915-16, regia: Louis Feuillade). Un arc peste timp în racord între personajele vampă-vampir interpretate de Musidora (Irma Vep), Fern Andra (Genuine) și Alicia Vikander (Irma Vep/Mira Harberg). Este o invitație adresată deopotrivă cinefililor, iubitorilor de teatru  și melomanilor!